menu
1 TL'NİN MALİYETİ KENDİSİNİ GEÇTİ
1 TL'NİN MALİYETİ KENDİSİNİ GEÇTİ
Dövizdeki artış metal paralardaki maliyetleri üç katına çıkardı.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların metal paralara olan etkisiyle 25 kuruşluk madeni paranın maliyeti 1.64 TL'ye çıktı.

CHP'Lİ VEKİLDEN ELEŞTİRİ

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Merkez Bankası verilerine dayanarak yaptığı açıklamada metal paralardaki maliyet artışının bakır, nikel ve çinko gibi alaşımların maliyetinin yükselmesinden kaynaklandığını belirtti.

Merkez Bankası'na göre 25 kuruşluk madeni paranın maliyeti 1.64 TL, 50 kuruşun maliyeti 2.31 TL ve 1 TL'nin maliyeti ise 2.77 TL olarak tespit edildi. Demir, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün maliyetleri düşürmek için gramajı azaltma kararı aldığını ancak dövizdeki artışın metal paralardaki alaşımlara yansıdığını ve 1 TL'nin maliyetinin 3 TL'ye yaklaştığını ifade etti.

CHP'Lİ Demir'in yazılı açıklamasına göre, gramajdaki düşüşe rağmen dövizdeki artış metal paraların maliyetini yükseltti. Bu durum, fırsatçıları harekete geçirerek paraların piyasaya sürülmesiyle birlikte hurdacılara yönelik haksız kazançların artmasına neden oldu.

Ekonomideki zorlu dönemlerde 50 kuruş ve 1 TL gibi paraların değer kaybının daha da belirgin hale geldiğini vurgulayan Demir, bu durumun ekonomik dengesizliğe yol açtığını ifade etti.

 

 

Comments

http://www.aytv.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!