menu
“YIKILINCA HERKES RAHATLAYACAK”
“YIKILINCA HERKES RAHATLAYACAK”
Ege’nin en büyük akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri’nin sorunları bitmiyor.
Son yıllarda kanayan yara haline gelen Söke’ye bağlı Sarıkemer’de bulunan tarihi Taşköprü’nün sorununa kimse sahip çıkmıyor.

1956 yılında Sarıkemer’e gelin gelen Emine Tuna, geldiğinde Menderes suyunu hem içiyor, çaylarını demliyor, yemeklerini yapıyor ve çamaşırlarını da bu sudan kullanıyormuş. Kemal Sunal’ın İnatçı filminin çekildiği kahvenin sahipleri olan Emine Tuna, Taşköprü’de de sahneleri olan filmin çevrildiği yıllarda bile Menderesin temiz olduğunu söylüyor, bugünkü içler acısı durumuna çok üzüldüğünü belirtiyor. Menderesin yukarı havzalardan taşıdığı plastik atıklar, çöpler, ağaç kütükleri ve çöplerin hepsi Taşköprü’nün arkasında birikiyor. Ağaç kütükleri köprüye baskı yapıyor, köprünün kemerlerini doldurup su geçişini engelliyor.Yağmurlar nedeniyle Menderesin suları yükselmiş durumda. Tıkalı olması nedeniyle kemerlerden geçemeyen çöpler ve kütükler Taşköprü’ye aşırı baskı yapıyor.Sular yükseldikçe ağaç kütükleri ve çöpler köprünün üzerinden aşarak Ege Denizi’ne ulaşacak.Şu anda köprünün üzerinden sular ve yavaş yavaş çöpler geçtiği için, riskli olduğundan karşılıklı her iki mahallede oturanlar köprüyü kullanamıyor.

İlgili kuruma 20 gün önce müracaat ettik, Aydın KVKKurulu temizlik çalışması için izin vermesine rağmen bu konuda hiçbir çalışma yok ne yazık ki…  Tarihi Taşköprü yıkılırsa herkes rahatlayacak. Çünkü çöpleri tutacak bir engel kalmayacak. Tüm atıklar Ege Denizi’ne transit gidecek. Denizlerin kirlenmesini önlemek maksadıyla yapılan DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne ait hareketli yüzer bariyer sistemi arızalı olduğu gerekçesiyle yıllardır Söke Regülatöründe karada bekletiliyor. Tonlarca belki de kamyonlarca çöpler birikmeye devam ediyor. Buradaki çöpler ve hayvan ölüleri hem halk sağlığını hem de nehirdeki biyolojik çeşitliliği olumsuz etkiliyor.

 

 

Comments

http://www.aytv.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!